Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Måltider

Der bliver serveret varm mad flere gange om ugen.. Maden er tilberedt af sæsonens råvarer og er for det meste vegetarisk. Maden er ernæringsmæssigt sammensat så den matcher de små børn behov for energitæt kost, og tilberedes på stedet, så børnene i løbet af dagen både får duftet til, og talt om, maden. Vi har det økologiske spisemærke i guld, vilket betyder at kosten er mellem 95 og 100 % økologisk.

Måltidet er et læringsrum for finmotorik.

Børnene tilbydes altid bestik til spisningen, og smører selv til morgenmad og frokostmåltidet. De får lov til selv at øse op, hælde og sende fade videre.

Måltidet er læringsrum for kultur og fællesskab.

Den voksne er rollemodel, og bliver sidder ved bordet.

Måltidet er læringsrum for selvhjulpenhed og kendskab til rutiner.

Børnene medvirker i at gøre klar til måltidet; de henter vogn, de største deltager i borddækning, og de henter hagesmække. Efter måltidet følger de største børn vognen ud i køkkenet, og siger tak for mad hvis køkkenmedarbejderen er til stede.

Børnene inviteres også til at medvirke i oprydningen, f.eks. ved at få fejekoste eller klude til at tørre af med.

Måltidet er læringsrum for madmod.

Vi skal inspirere børnene til at smage på maden. Opmærksomhed på hvis et barn har en taktil forstyrrelse, der gør at man overskrider deres grænser ved at insistere på at smage en bestemt konsistens eller kraftig smag.  Vi tilbyder barnet at smage på en ingrediens hver gang den indgår i maden for at træne deres smagsløg.

Måltidet er læringsrum for natur og science. 

Vi støtter børnene i en legende tilgang til måltidet; Man smager på maden mange gange. Husk at barnet kan opleve en madvare meget forskelligt afhængig af konsistens. Eksempelvis kan et barn måske nyde frisk spinat, men bryder sig ikke om det tilberedt. Børnene må meget gerne røre ved mad, sanse det, og støttes til at prøve noget nyt.  

Vi tager ansvar for at præsentere maden for børnene, både i tilberedt og ikke-tilberedt form, og italesætter de vi oplever samtidig med at børnene sanser maden taktilt og visuelt.

Måltidet er læringsrum for sprog.

Vi italesætter råvarer, temperatur og konsistensen, og gennem dialog med børnene udvikler vi deres sprog og begrebsverden i relation til smage, madoplevelser, farver, former og temperaturer.  

Måltidet er læringsrum for sociale kompetencer.

Vi vægter rummelighed i vores måltidskultur, og vi gør det til en pædagogisk opgave at kunne tale om hvorfor nogle har særlige diæter af enten helbredsmæssige eller ideologiske grunde. Vi har fokus på at ingen omtaler maden negativt, og at medarbejderne støtter hinanden i opgaven med at præsentere børnene for al maden, særligt hvis nogle medarbejdere ikke kan deltage i spisningen af f.eks. kød. Vi styrker børnenes tilhørsforhold i fællesskabet, når vi spiser i mindre grupper og hjælper hinanden og taler sammen under måltiddet.